viernes, 20 de abril de 2012

Camp de dunes experimental a la platja de la Paella de Torredembarra




NOTA DE PREMSA


Després de 50 anys, les dunes tornen a la platja de la Paella de Torredembarra gràcies a un camp experimental projectat per GEPEC-EdC que compta amb compta amb el suport de la Regidoria de Platges i Medi Ambient de l’Ajuntament i amb el permís del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una parcel·la delimitada d’uns 1.800 m2 en la qual s’hi han aportat 300 m3 de sorra, aprofitant la maquinària del transvasament que recentment ha dut a terme el Port de Torredembarra. S’hi han modulat 116 dunes (98 petites i 18 mitjanes) a les quals s'hi estan instal·lant diferents espècies de plantes o bé de l’espai natural dels Muntanyans o bé d'un viver especialitzat de planta autòctona del delta de l'Ebre. Els treballs s’han realitzat amb voluntariat local i estranger i amb persones que realitzen serveis a la comunitat.



En l’acte de presentació del camp experimental de dunes que ha tingut lloc aquest matí, l’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, ha destacat l’aposta de l’Ajuntament per la defensa dels valors mediambientals, com ho demostra la creació aquesta legislatura de la Regidoria de Platges, ja que la platja és el valor més important que té la població.



El regidor de Platges i Medi Ambient, Pere Font, ha ressaltat el fet que una de les singularitats d’aquestes dunes és que es troben ubicades en un tram de platja urbana, un espai en què actualment ja no és habitual trobar-les. El mateix regidor ha explicat que aquesta iniciativa s’emmarca dins del projecte de “Platges intel·ligents” que desenvolupa la Regidoria. Amb aquest concepte es coneix aquelles platges que es gestionen de manera sostenible tant des d’un punt de vista ambiental com econòmic.



Per la seva part, Ramon Ferré, director del projecte del camp experimental de dunes i membre del GEPEC-EdC, ha comentat que arreu de Catalunya només s’havia fet un experiment similar fa més de deu anys al delta del Llobregat, però menys complet. De fet, en aquest camp fan experiments principalment botànics en diferents zones, alguns d’ells considerats pioners. També hi ha previst tancar una segona zona en la qual s’imitarà més tot el procés natural de formació de dunes mitjançant les restes naturals marines. Cal tenir present que les plantes que creixen a les dunes ajuden a fixar la sorra, evitant pèrdues. D’aquesta manera és manté un recurs com és la sorra natural.



Aquesta entitat durà a terme el manteniment de les dunes com a mínim amb caire setmanal i realitzaran el seguiment científic mensualment.













Torredembarra, 19 d’abril de 2012

No hay comentarios:

Publicar un comentario